Monday, April 18, 2011

Wujud statistik tenaga kerja asing - MTUC

PETALING JAYA 6 Mac - Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) meminta Kementerian Sumber Manusia menyediakan perangkaan yang tepat mengenai keperluan tenaga kerja asing di negara ini.

Presidennya, Mohd. Khalid Atan berkata, langkah itu perlu dalam usaha untuk mengurangkan bilangan pekerja asing yang kini melebihi angka dua juta orang.

Tanpa menafikan mengenai kepentingan tenaga kerja asing, katanya, jumlah dua juta itu bagaimanapun dilihat telah melebihi keperluan dan ia perlu dihadkan selaras dengan hasrat kerajaan untuk mengurangkan pekerja asing.

''Selain daripada mengehadkan pekerja asing, kementerian juga perlu mengetahui mengenai rekod kemasukan mereka di negara ini termasuk rekod kemalangan dan kematian dengan tepat.

''Statistik seperti ini seharusnya ada di pihak kementerian bagi menunjukkan jumlah sebenar keperluan tenaga kerja asing di Malaysia dan ia mesti selari dengan rekod yang dikeluarkan kementerian berkaitan warga asing," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar berhubung isu pekerja asing terutamanya dari Nepal yang menjadi mangsa penindasan majikan di pejabatnya di Subang Jaya dekat sini, hari ini.

Mohd. Khalid memberitahu, MTUC melihat jumlah tenaga kerja asing ketika ini telah melebihi keperluan walaupun kerajaan baru-baru ini membenarkan pengambilan baru pekerja asing.

''Kementerian Sumber Manusia seharusnya faham dan mempertimbangkan kekosongan kerja bagi pekerja tempatan khasnya bagi mereka yang baru memasuki pasaran pekerjaan," katanya.

Sementara itu, Mohd. Khalid berkata, berdasarkan maklumat yang diperoleh Kedutaan Nepal di negara ini, difahamkan seramai 217 pekerja dari negara itu yang bekerja di Malaysia telah meninggal dunia tahun lalu.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0307&pub=utusan_malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_12.htm&arc=hive

Wujudkan perkongsian pintar

Oleh NURUL ANUAR KARI
anuar.kari@utusan.com.my

NAMA Majlis Perhubungan Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (UNI- MLC) mungkin tidak begitu dikenali berbanding Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) dan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC).

Namun, UNI-MLC mempunyai kekuatan lebih 200,000 ahli dari 60 kesatuan kakitangan kolar putih seluruh negara yang mampu memberi impak dalam hubungan antara pekerja, majikan dan kerajaan di negara ini.

Didaftarkan secara rasmi pada 2003, UNI-MLC merupakan anggota Kesatuan Global UNI (disebut You and I) yang menggabungkan sekitar 1,000 kesatuan sekerja dari 135 negara dengan keanggotaan kira-kira 20 juta ahli.

Kesatuan Global UNI yang beribu pejabat di Nyon, Switzerland dibentuk pada 1 Januari 2000 bagi menggabungkan kesatuan sekerja dari empat sektor utama iaitu komunikasi antarabangsa (pos dan telekom); media dan hiburan; grafik dan pembungkusan; serta kakitangan perdagangan, insurans dan kewangan (FIAT).

Di Malaysia, tugas UNI-MLC termasuk memberi khidmat nasihat dalam perjanjian bersama (CA), keselamatan dan kesihatan di tempat kerja, cara kerja bersesuaian dan juga isu melibatkan pekerja asing.

Baru-baru ini, UNI-MLC turut menerima anugerah Breaking Throuh iaitu pengiktirafan tertinggi peringkat global untuk sudut pengelolaan sektor-sektor yang tiada kesatuan sekerja dengan mengatur kerja kesatuan untuk pekerja yang tiada kesatuan sendiri

Dalam temuramah khas bersama Presiden UNI-MLC, Mohamed Shafie BP Mammal sebelum ini, beliau berkongsi harapan untuk era baru hubungan kesatuan, majikan dan kerajaan yang lebih 'aman' kelak.

"Falsafah kami mahu wujudkan perkongsian pintar dan juga mahu bekerjasama dengan kerajaan, universiti, golongan cendekiawan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mempunyai matlamat serupa.

"Persoalannya, bagaimana membina era perkongsian pintar ini? Ke arah keharmonian dan kesejahteraan pekerja tanpa mengabaikan hubungan yang baik dengan pihak pengurusan," katanya.

Antara yang ditegaskannya adalah untuk melihat perubahan minda pemimpin kesatuan sekerja yang perlu mengikut iklim politik, ekonomi dan pertumbuhan peluang pekerjaan di rantau ini.

"Perhubungan industri yang sihat dengan majikan bukan bererti kita berkompromi dengan hak kita. Perubahan ini mungkin akan dibawa golongan muda yang akan mengambil alih dalam lima hingga 10 tahun akan datang.

"Falsafah mereka mungkin berbeza terutamanya dalam era perkongsian pintar yang tidak hanya melihat kepada isu pendapatan semata-mata," ujarnya.

Namun, Mohamed Shafie berpendapat perubahan ke era baru tidak begitu mudah jika pihak pengurusan sendiri masih was-was dengan tahap keterbukaan terhadap kesatuan sekerja yang masih rendah.

Tambahnya, majikan juga kena mengubah cara pemikiran lama terutamanya persepsi bahawa ahli kesatuan merupakan golongan yang selalu suka menentang.

"Majikan sebenarnya kena jaga pekerja. Dengan cara itu, rasa hormat antara kedua pihak akan bertambah sementara produktiviti dan hasil kerja akan meningkat.

"Galakkan latihan dan latihan semula supaya dapat membentuk sistem dan budaya kerja baru dalam era globalisasi kini," tegasnya.

Jelasnya lagi, banyak isu boleh diselesaikan dengan baik dan mudah jika Bahagian Sumber Manusia syarikat cekap dan prihatin terhadap situasi kakitangan.

"Masalah dapat diselesaikan dengan baik dan mudah jika kesatuan dapat memberi maklum balas dalam suasana kerja yang harmoni, aman dan mementingkan perkongsian pintar semua pihak.

Selaraskan umur bersara GLC dengan sektor awam

KUALA LUMPUR 17 April - Kerajaan diminta mengeluarkan garis panduan berhubung umur persaraan kakitangan syarikat milik kerajaan (GLC) agar ia dapat diselaraskan dengan sektor awam.

Menurut Timbalan Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Mohd. Jafar Abd. Majid, sekiranya garis panduan itu dikeluarkan, maka perbincangan di antara kesatuan sekerja dengan majikan akan menjadi lebih mudah tanpa banyak perselisihan pendapat bagi menjadikan perkara itu realiti.

"Ketika ini cuma satu atau dua GLC saja yang bersetuju usia persaraan dilanjutkan daripada 55 tahun kepada 58 atau 60 tahun. Sebagai GLC, tidak sepatutnya ada masalah untuk mereka menuruti langkah kerajaan melanjutkan usia persaraan kakitangan awam.

"Perbincangan mengenai perkara ini sudah lama dibawa MTUC. Diharap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dapat mempertimbangkannya," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mengetuai kira-kira 10 wakil Kesatuan Sekerja GLC bertemu Pengerusi Sekretariat Pekerja Muda, Exco Pergerakan Pemuda UMNO, Nazir Hussin Akhtar Husin di Menara Dato' Onn di sini baru-baru ini.

Ia merupakan susulan kepada pertemuan MTUC dan Pemuda UMNO dengan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di bangunan Parlimen dua minggu lalu.

Mohd. Jafar menambah, tuntutan itu merupakan antara lima perkara yang termaktub dalam memorandum diserahkan kepada Timbalan Perdana Menteri pada pertemuan sebelum ini.

"Perkara lain adalah berkaitan gaji minimum dan elaun kos sara hidup (COLA), sistem bayaran gaji, sistem pengurusan pekerja (PMS) serta sistem gaji berkaitan produktiviti (PLWS).

"Pada pertemuan itu, Timbalan Perdana Menteri tampak memberikan reaksi positif, tetapi kami faham, masalah ini mengambil masa untuk diselesaikan," katanya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0418&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_07.htm