Saturday, November 12, 2011

KEMENANGAN 3 WIRA PEKERJA:PENGASAS KESATUAN SEKERJA GUPPY PLASTIC INDUSTRIES


Tuesday, 08 November 2011

Pada 14 December 2009, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mendapati pembuangan kerja 3 pemimpin Kesatuan Guppy ini adalah tidak adil, terlalu keras dan salah! Satu kemenangan besar kepada pekerja-pekerja ini yang telah menghadapi pelbagai ancaman dan gangguan dari majikan mereka sejak kesatuan sekerja di tubuhkan pada tahun 1998.
Kesatuan Pekerja-pekerja Guppy Plastik Industries Sdn Bhd yang didaftarkan pada 27 April 1998 adalah unik kerana keseluruhan kepimpinannya terdiri daripada wanita. Namun mereka digeruni oleh pihak syarikat sehingga
· Pengerusi Kesatuan, Sdri. Koyilvani dipecat kerja dalam masa 24 jam atas tuduhan melakukan aktiviti-aktiviti ‘anti-syarikat’ pada 18 Jun 1998
· Penolong Pegerusi, Sdri Rahimah digantung kerja 2 kali, pada 4 Jun 1998 dan 25 Ogos 2001
· Setiausaha, Sdr. Roshamiza dipecat kerja dalam masa 24 jam atas tuduhan melakukan aktiviti-aktiviti ‘anti-syarikat’ pada 18 Jun 1998
· Bendahari, Pn. Kanniamah dipecat kerja dalam masa 24 jam atas tuduhan melakukan aktiviti-aktiviti ‘anti-syarikat’ pada 18 Jun 1998.
· Penolong Bendahari, Visaletchumy digantung kerja 2 kali, pada 4 Jun 1998 dan 25 Ogos 2001

Tuduhan-tuduhan palsu dilemparkan ke atas mereka, antaranya memaksa pekerja menyertai kesatuan dan menyalahgunakan wang sehingga polis dibawa masuk untuk menangkap 2 orang pegawai kesatuan tersebut. Lebih daripada 20 aduan di buat kepada Jabatan Perhubungan Perusahaan (JPP) oleh pihak kesatuan terhadap pihak majikan yang memangsakan ahli-ahli kesatuan.
Pada 24/6/1998 hampir 100 pekerja Guppy menandatangani petisyen membantah pemecatan 3 pegawai kesatuan tersebut.

Sokongan pekerja-pekerja ini telah menguatkan lagi semangat pemimpin-pemimpin kesatuan yang telah meneruskan perjuangan mereka selama ini. Beberapa kemenangan hasil perjuangan kental pekerja-pekerja ini ialah:
· 2 pegawai kesatuan yang digantung kerja menang kes di Mahkamah Perusahaan pada 5/1/2006 dengan masing-masing menerima pampasan tapi mereka dilarang mengumumkan jumlah yang diterima kepada awam!
· Kesatuan memfail kes di mahkamah perusahaan terhadap Guppy Plastic Industries yang memangsakan ahli-ahli kesatuan. Kesatuan menang. Pada 4/12/2007, presiden Mahkamah Industri, Dato Umi Kalthum bin Abdul Majid mengumumkan, “Whether you like it or not Mr. Goh (the management), trade unions are here to stay, and you have to accept the existence of the Kesatuan Pekerja pekerja Guppy Plastic Industries”.
· Kempen membantah pelaksanaan Buku Panduan Syarat-Syarat & Peraturan Pekerjaan pada tahun 2000 yang bercanggah dengan Akta Pekerjaan 1955 dan Perlembagaan Persekutuan Negara. Antara isu-isu tersebut ialah berkaitan notis penamatan, waktu bekerja, dan diskriminasi umur persaraan antara lelaki dan wanita. Perkara ini di bawa ke perhatian JPP, JB dan KSM.
· Pada 6-5-2008 pula dalam Kes Pemangsaan Kesatuan, mahkamah meminta majikan memberi lebih ruang kepada kesatuan untuk berfungsi termasuk menyingkirkan peraturan-peraturan dalam Buku panduan pekerja yang menghalang aktiviti kesatuan. Pekerja migran boleh jadi ahli kesatuan. Majikan setuju untuk membina hubungan dengan Jawatankuasa Kesatuan (Baru).
· Jun 2001, 30 pekerja wanita dihentikan kerja dalam masa 24 jam, kononnya mereka sudah mencapai umur persaraan, 50 walhal ketika itu umur mereka lebih daripada itu! Kesatuan fail kes di JPP untuk 9 orang pekerja dimana mereka menang di Mahkamah Perusahaan [No. 26 (14)/4-244/05, Award No. 1147]. Pada 18/4/2008, Pengerusi Mahkamah Industri Rajandran Nayagan berkata “The Industrial Court will show the way and make a ruling which will be useful to society “ Do you know how a civilized society is gauged? It is gauged by how it treats women in society.”
Namun mereka kalah di Mahkamah Tinggi, kini kes di Mahkamah Rayuan.

KES KEMENANGAN 3 ORANG PEMIMPIN KANAN KESATUAN SEKERJA GUPPY

· Pada 27 Apr 1998, tujuh orang wanita berani telah memulakan satu kesatuan Sekerja untuk membela nasib pekerja yang menghadapi pelbagai masalah anataranya gaji rendah
· Pada 4 Jun 1998, kesemua 7 orang daripada mereka digantung kerana dikatakan menjalankan aktiviti anti Syarikat pada hal sebenarnya mereka digantung kerja kerana terlibat dalam menubuhkan Kesatuan Sekerja
· Pada 18 Jun 1998, tiga orang pemegang utama iaitu Koyilvani (bekerja di Guppy sejak 4/7/1989), Roshamiza (sejak 12/4/1993) dan Kanniamah (sejak 16/7/1991) telah disingkirkan terus tanpa diadakan sebarang siasatan dalaman (domestic inquiry)
· Pada 30/9/1998, kes ini telah dirujuk ke Mahkamah Perindustrian.
· Setelah beberapa kelewatan, akhirnya kes mereka dibicarakan buat kali kedua bermula pada 26 Julai 2004 dihadapan Pengerusi Mahkamah preindustrial Puan Soo Ai Lin.
· Mereka akhirnya kalah pada 31 Mei 2006 di mahkamah Perindustrian
· Mereka membuat rayuan pada 19 July 2006 di mahkamah tinggi dimana peguam mereka adalah Edward Saw Keat Leong.
· Perbicaran kes di mahkamah tinggi kemudian berlaku dan mereka akhirnya mendapat kemenangan pada 14 Dec 2009 apabila Hakim Mahakmah Tinggi Mohamad Ariff bin Md. Yusof memutuskan mereka menang dan merujuk kes balik ke Mahkmah Perindustrian untuk pengiraan pampasan dan gantirugi,
· Walaupun mereka menang, tetapi majikan mula mengertak mereka dan berkata dan meminta mereka mengambil peratusan yang kurang dan merahsiakan kemenangan mereka dan jika mereka enggan merahsiakan kemenangan mereka, maka Syarikat akan membuat rayuan di mahkamah rayuan dan ini mungkin akan mengambil lebih masa lagi
· Pada 30 Okt 2011, 3 orang pekerja ini merasakan bahawa pembuangan kerja mereka adalah tidak sah.
· Mereka merasakan bahawa kemenangan mereka mesti dihebohkan kerana akhirnya mahkamah Tinggi menyebelahi mereka .
Kes ini amat signifikan
1. Kerana mengatakan seorang pekerja yang dibuang kerja, hanya mampun mendapat pembelaan selepas 13 tahun dan itupun belum tentu
2. Amalan memangsakan pemimpin Kesatuan Sekerja amat ketara dan berleluasa tetapi isu ini tidak diberikan keutamaan yang sewajarnya
3. Tiga orang wanita biasa ini membuktikan kepada Syarikat mereka yang cuba membuli mereka dan memeras mereka bahawa mereka tidak boleh diumpan kerana wang sahaja. Mereka mempunyai maruah dan harga diri. Wang bukan segala-galanya dan hari ini mereka memberanikan diri dan memberi satu mesej yang cukup jelas bahawa kaum pekerja mesti berani melawan Majikan mereka yang sanggup membelanjakan beribu-ribu ringgit hanya kerana beliau tidak mahu satu Kesatuan Sekerja di kilangnya.
4. Syarikat-syarikat ini juga mendapat pembelaan dari Undang-undang buruh yang tidak pro pekerja

Thursday, November 10, 2011

Hong Leong Bank offers VSS

KUALA LUMPUR: Hong Leong Bank Bhd (HLBB) has launched a voluntary separation scheme (VSS) for its employees, some five months after its merger with EON Capital Bhd (EONCap).

The merger, completed on May 6, boosted its employee count to over 11,000 from about 6,000 before.

"The scheme, which is open to all permanent employees of Hong Leong Bank and MIMB (Investment Bank), is offered strictly on a voluntary basis," it said in a press statement yesterday.

MIMB was EONCap's investment banking arm. The merger propelled Hong Leong Bank to become the country's fourth largest banking group from sixth place before, with over 300 branches.

Managing director Yvonne Chia said the VSS was part of a consolidation exercise towards growing the newly-enlarged entity amid an evolving and more competitive banking landscape.

"This scheme has therefore been introduced as part of efforts to continue to enhance productivity and efficiency within the bank and also to honour the wishes of employees who have expressed their desire to further studies, change work environment, start up business, opt for early retirement and pursue personal interest, which is mutual for the bank and the employees," she added.

Read more: Hong Leong Bank offers VSS http://www.btimes.com.my/Current_News/BTIMES/articles/vsshl/Article/#ixzz1dIdRtRiQ

Akta Kerja: Peruntukan kontraktor tenaga kerja kekal, tegas menteri


Oleh Mohd Farhan Darwis
November 08, 2011

KUALA LUMPUR, 8 Nov — Kementerian Sumber Manusia menegaskan kerajaan tidak bercadang untuk membatalkan peruntukan kontraktor bagi tenaga yang dimasukkan

menerusi pindaan Akta Kerja 1955 walaupun Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) terus mendesak termasuk mengadakan piket nasional, Khamis lalu.

Menterinya, Datuk Seri Dr S. Subramniam (gambar) berkata, pihaknya tidak bercadang untuk menggugurkan pindaan tersebut walaupun MTUC telah mengadakan piket secara besar-besaran sebagai tanda protes.

Bahkan kata beliau, pihaknya masih lagi membuka pintu perbincangan dengan badan induk kesatuan sekerja berkenaan supaya mereka mendapat gambaran jelas tentang peruntukan baru itu.

“Kami bersedia berbincang dengan mereka (MTUC) supaya mereka mendapat kefahaman yang lebih jelas berkenaan pemindaan tersebut.

“Walaupun sebelum piket sudah ada perbincangan, tetapi saya masih lagi sedia berbincang dengan mereka,” kata beliau pada sidang media selepas merasmikan Konvokesyen Kumpulan Perantisan Pertama Tesco dan Upacara Perasmian Akademi Tesco sebagai Pusat Latihan Sistem Latihan Dual Kebangsaan di sini.

Subramaniam juga mengalu-alukan langkah MTUC yang mahu membawa perkara berkenaan kepada pengetahuan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

“Malah saya sudah memaklumkan beliau (Perdana Menteri) mengenai perkara ini,” katanya.

Tambah Subramaniam, pihaknya tidak mempunyai sebarang masalah untuk berbincang semula dengan MTUC memandangkan perbincangan yang diadakan sebelum piket tersebut menemui jalan buntu dan tidak dapat menghalang piket daripada berlaku dan mengharapkan perbincangan selepas ini akan menemui jalan penyelasaian berkaitan isu tersebut.

Dalam satu kenyataan kelmarin, MTUC bahagian Sarawak sambil menegaskan agensi-agensi pekerjaan tidak boleh menjadi majikan sama sekali menggesa Putrajaya dan Kuching tidak membawa pindaan Akta Kerja 1955 yang kontroversi ke negeri Malaysia Timur itu.

Sabah dan Sarawak tidak menggunakan Akta Kerja, tetapi menerima pakai Ordinan Kerja masing-masing, yang lazimnya akan memasukkan perkara-perkara dilihat ada kaitan langsung dengan akta itu.

Gesaan itu terkandung dalam satu memorandum dikemukakan kepada Najib dan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Taib Mahmud. Salinan diedarkan kepada media hari ini.

MTUC telah mengadakan piket peringkat nasional, di 18 lokasi, berhubung pindaan Akta Kerja, Khamis lalu.

Badan induk kesatuan sekerja itu mengambil tindakan tersebut ekoran rasa tidak puas hati dengan pindaan yang membolehkan kewujudan sistem kontraktor tenaga kerja secara sah di negara ini.

MTUC mendakwa sistem kontraktor tenaga kerja akan membuatkan seseorang pekerja bekerja untuk kontraktor bukan majikan utama, menyebabkan majikan utama tidak mempunyai tanggungjawab secara terus menjaga kebajikan pekerja.

Dalam memorandum itu, kepimpinan MTUC Sarawak berkata, Malaysia ada Akta Agensi Pekerjaan Swasta 1981 yang membolehkan agensi-agensi pekerjaan mendapatkan tenaga kerja bagi mana-mana majikan.

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/akta-kerja-peruntukan-kontraktor-tenaga-kerja-kekal-tegas-menteri/

Sarawak joins anti-labour law fight


By Yow Hong Chieh
November 06, 2011

A man holds up a sign during a protest by the MTUC outside the EPF office in Kuala Lumpur, November 3, 2011. — Picture by Choo Choy May

KUALA LUMPUR, Nov 6 — The Malaysian Trades Union Congress’s (MTUC) opposition to proposed labour law changes has gained traction in East Malaysia, with the umbrella

group’s Sarawak chapter fearing the same amendments will be made to the state’s labour ordinance.

MTUC Sarawak has demanded Putrajaya scrap plans allowing employers to hire contract labour — which they said was no different from “bonded labour” — through third-party agencies.

It said letting companies hire contract workers would lead wage inequalities as employers will likely engage more than one agency and have them bid for the lowest price to help lower labour costs.

“Workers doing the same work at the factory would be treated differently in terms of wages, work benefits as their employers are different,” MTUC Sarawak said in a memorandum to the prime minister dated Thursday.

This went against the Federal Constitution as all Malaysians doing the same job should be treated equally in terms of wages, work benefits, rights and reliance on collective agreements, it pointed out.

MTUC Sarawak also said contract workers would be prevented from joining unions to negotiate for better working conditions as they would technically be employees of the contract agencies and not the principal company.

“If the amendments proposed become law, many workers at the factory would effectively lose their rights to be able to form or be members of the trade union at the workplace, or the right to directly and effectively negotiate with the principal,” it said, adding that this would also weaken existing unions.

Agencies should not become employers and companies should rely on short-term employment contracts and not contract workers if they needed labour flexibility, MTUC Sarawak said.

“We call on Malaysia to immediately discontinue its policy of recognising outsourcing agents, and act immediately against ... employers and outsourcing agents who try to avoid or disguise employment relationships to the detriment of workers and unions,” it said.

“While the Employment Act does not apply to Sarawak, it is expected that the government will be making similar amendments to both the Sarawak and Sabah Labour Ordinances.”

The Human Resources Ministry is set to present the Bill to amend the Employment Act 1955 for a second reading at the Dewan Rakyat.

The second reading of the Employment (Amendment) Bill 2010 has been postponed twice previously.

MTUC has picketed twice in the last two months in protest of the proposed changes to the Act, which the umbrella body said threatened workers’ welfare.

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/sarawak-joins-anti-labour-law-fight/