Saturday, May 28, 2011

Menghayati Hari Pekerja perlu pendekatan baru


Oleh G. Manimaran

Bilangan tenaga kerja yang menganggotai kesatuan sekerja di negara ini dianggarkan dalam lingkungan 20 peratus berbanding dengan saiz tenaga kerja lebih 10 juta orang dengan jumlah kesatuan sekerja hampir 600.

Bagaimanapun tidak adil untuk memberikan gambaran antara kedudukan paras ahli kesatuan sekerja dengan bilangan pekerja di negara ini. Terdapat banyak faktor yang perlu diambil kira jika isu penyertaan pekerja dalam kesatuan sekerja dibincangkan.

Salah satu faktor ialah kelayakan untuk menganggotai kesatuan. Bukan semua pekerja yang layak menjadi anggota kesatuan sekerja. Kedudukan dan jawatan, sekali gus gaji menjadi ukuran kelayakan dan mempengaruhi hak untuk berkesatuan.

Di samping itu, faktor peribadi seperti minat untuk berbuat demikian juga merupakan satu lagi faktor yang perlu diambil kira. Cubaan sesetengah majikan untuk tidak menggalakkan pekerja masing-masing menganggotai kesatuan juga merupakan antara faktor yang mengurangkan kadar penyertaan dalam kesatuan sekerja. Malah, sesetengah kesatuan sekerja sedia ada tidak begitu agresif dalam menghimpunkan ataupun menarik ahli baru, sekadar cukup kuota.

Senarai faktor ini akan bertambah jika dikaji dan dihalusi satu demi satu.

Di Malaysia juga 1 Mei merupakan cuti umum sempena Hari Pekerja. Ini kita sedia maklum dan dinikmati oleh kaum pekerja. Bagaimanapun sambutan peringkat kebangsaan anjuran Kementerian Sumber Manusia diadakan pada hari lain. Sambutan yang diraikan oleh Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) dan Jabatan Perkhidmatan Awam juga akan diadakan pada hari yang berbeza.

Cuti umum sempena Hari Pekerja yang disambut oleh pekerja-pekerja tempatan pada hari bermula

dalam sejarah negara ini apabila bekas Timbalan Perdana Menteri, Allahyarham Tun Dr. Ismail Abdul Rahman mengumumkan tanggal 1 Mei sebagai hari kelepasan am bagi pekerja Malaysia pada tahun 1972.

Pengumuman itu dibuat dalam ucapannya ketika merasmikan Seminar Kesatuan Sekerja Biro Buruh dan Kesatuan Sekerja UMNO yang diadakan di Dewan Belia, Kampung Pandan pada 20 Mei 1972.

Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) yang dilihat sebagai badan induk pergerakan pekerja mempunyai keahlian dalam lingkungan 800,000 orang manakala Cuepacs pula dalam lingkungan 200,000 orang. Justeru, bilangan ahli di kedua-dua badan induk berkenaan masih kecil.

Jika diambil kira saiz tenaga kerja yang menganggotai kesatuan sekerja dan tahap itu dijadikan ukuran, siapa yang sebenarnya menjayakan sambutan Hari Pekerja pada 1 Mei? Apakah makna 1 Mei bagi kumpulan yang menyertai sambutan Hari Pekerja dan bagaimana mereka yang tidak menyertainya pula? Bagaimana pula dengan tahap penghayatan makna Hari Pekerja bagi kedua-dua kumpulan ini?

Jika dianalisis perkembangan saban tahun, sambutan Hari Pekerja di negara ini tidak jauh berbeza. Jamuan makan malam diadakan menjelang 1 Mei manakala pada 1 Mei, perhimpunan pagi diadakan dengan tumpuan kepada acara sukaneka dan pembacaan ikrar. Amalan ini biasanya dilakukan oleh MTUC dan Cuepacs.

Malah, mereka yang mengambil bahagian dalam sambutan Hari Pekerja anjuran kedua-dua MTUC dan Cuepacs juga lebih kecil berbanding tahap keahlian masing-masing.

Justeru, pada keseluruhannya, masih terdapat majoriti daripada tenaga kerja negara ini tidak menganggotai kesatuan sekerja. Ini menunjukkan mereka tiada peluang secara langsung untuk mengambil bahagian dalam sambutan Hari Pekerja.

Wajarkah mereka disertakan bersama dalam sambutan Hari Pekerja? Jika ya, bagaimana mereka harus disertakan bersama? Sejauh mana mereka menghayati makna Hari Pekerja?

Dalam setiap sambutan yang disertai atau diadakan, sebagai anggota masyarakat kita disemai keperluan semangat menghayati makna setiap aktiviti - bagi acara keagamaan ataupun perayaan, ulang tahun hari kemerdekaan dan hari kenangan sesuatu isu sosioekonomi seperti Hari Belia, Hari Guru dan Hari Warga Emas.

Aspek yang memerlukan pemerhatian ramai sama ada pemimpin kesatuan sekerja ataupun bukan kesatuan sekerja ialah kaedah menarik penyertaan bersama tenaga kerja semua lapisan untuk menghayati makna Hari Pekerja.

Idea Hari Pekerja ataupun dahulunya Hari Buruh, wujud untuk membolehkan setiap pekerja bekerja hanya 8 jam, diikuti 8 jam untuk berehat dan 8 jam untuk tidur.

Malangnya, Hari Pekerja hanya dilihat sebagai acara ataupun program untuk ahli kesatuan sekerja. Bagi yang lain 1 Mei sekadar cuti umum untuk berehat. Pandangan ini harus diubah. MTUC dan Cuepacs harus mengubah sikap ini. Setiap daripada kita merupakan pekerja, tanpa mengira jawatan, kedudukan dan pendapatan.

Nampaknya terdapat halangan dalam soal ini. Halangan ini wujud secara sengaja dan juga secara tidak sengaja. Bagi memastikan penghayatan yang menyeluruh, setiap pekerja tanpa mengira latar belakang perlu diajak untuk menyertai bersama.

Makna Hari Pekerja sebenarnya membawa pengertian yang luas. Pada akhirnya kemajuan diri dan organisasi tempat kerja ditentukan oleh semangat berpasukan.

Jika Hari Pekerja hanya disertai oleh kumpulan kecil dengan kumpulan majoriti merasakan tidak wajar mereka menyertainya, makna sambutannya tidak membawa kesan menyeluruh.

Hari Pekerja juga harus digunakan untuk mengeratkan hubungan sesama pekerja tanpa melihat perbezaan kedudukan dan pangkat. Jika jurang ini tidak diatasi, tiada gunanya diberikan cuti Hari Pekerja setiap tahun.

Kita harus membetulkan kesilapan masa lalu. Kesatuan sekerja, ahli kesatuan dan bukan ahli kesatuan serta setiap pekerja mempunyai peranan dalam hal ini. Siapa yang harus dipertanggungjawabkan dan bertanggungjawab dalam hal ini?

Trade union hopes for happy news on Labour Day

Submitted by Najiah on Saturday, April 30th, 2011

Bernama
Saturday, April 30th, 2011 18:47:00

KUALA LUMPUR: Workers in the country are hoping for nothing less than a happy news and an announcement in the form of financial incentives for them from the government in conjunction with the Worker’s Day.

That is their wish and desire from the government when celebrating the Workers' Day, tomorrow.

Malaysian Trades Union Congress (MTUC) president Mohd Khalid Atan said the workers were intensely expecting for that kind of announcement.

Thus, he hoped the government would be able to declare something good on the Workers' Day celebration this time, as such an incentive was seen as the driving force for the workers to be more productive and dedicated.

"I hope the government is able to draw up the minimum salary policy, particularly for workers in the private sector. I feel the demand for minimum salary is relevant now as prices of goods have increased and the cost of living is high," he told Bernama, here.

Besides, he hoped the government would consider giving cost-of-living allowances and extending the 90-day maternity leave to workers in the private sector.

Mohd Khalid said paying of COLA (cost of living allowance) and giving 90 days of maternity leave should involve all workers whether in the public or private sectors as they were also directly affected.

"The increase in cost of living involves everybody, not only the public sector workers, so by giving COLA to private sector workers, it will ease their burden," he said.

Mohd Khalid also wanted the government to be sensitive and take a serious view on the influx of foreign workers in the country.

He said the government had to create a mechanism to control the inflow of foreign workers like having the statistics on the number of foreign workers required by the nation.

"The entry of so many foreign workers will affect the country's economy, in addition to reducing employment opportunities for the locals. I hope the government will formulate a policy on foreign workers and if necessary the present 277 foreign workers agents should be reduced," he said.

Meanwhile, the president of the National Union of Teaching Profession (NUTP), Hashim Adnan, who also expressed similar views, hoped the government would make a favourable announcement on salaries and allowances on the Workers' Day.

"I hope there will be a financial announcement for the public as well as private sector workers. It doesn't matter whether in the form of allowances or salaries," he said.

The Workers' Day celebration with the theme "Workers To Realise The Country's Transformation" will be held at the Bukit Jalil Stadium Putra on May 7, to be officiated by Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin.

http://www.mmail.com.my/content/71006-trade-union-hopes-happy-news-labour-day

Sunday, May 22, 2011

Pakatan: Buku Jingga penyelesai masalah pekerja

Dasar-dasar yang digariskan dalam Buku Jingga Pakatan Rakyat akan dapat memastikan agihan kekayaan yang saksama bagi menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh golongan pekerja di negara ini.

Pengarah eksekutif pejabat penasihat ekonomi kerajaan Selangor, Rafizi Ramli berkata di bawah pentadbiran sekarang, apabila ada masalah untuk para pekerja, ianya seolah-olah tidak akan menjejaskan ekonomi negara.

Berucap kepada 300 peserta forum mengenai kongres pekerja berdasarkan Buku Jingga, Rafizi menghurai mengenai buku tersebut, dengan menekankan tentang faedah-faedahnya kepada para pekerja yang menjadi sebahagian besar golongan berpendapatan rendah.
Ahli panel lain ialah bekas presiden Kongres Kesatuan Sekerja
Malaysia (MTUC), Syed Shahir Syed Mohamud; pengasas Zentrum Future Studies, Professor Abu Hassan and pengerusi biro buruh DAP, A Sivanesan, serta ahli jawatankuasa pusat PAC, Mohamad Sabu.

Forum itu dipengerusikan oleh ahli parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani.

Wakil rakyat Pakatan berhujah bahawa golongan pekerja telah dibebankan dengan gaji yang tidak berubah sejak sedekad lalu, dengan kenaikan gaji hanya 2.6 peratus antara 2000 dan 2010.

Jika diberi masa lima tahun untuk mentadbir kerajaan pusat dari Putrajaya, Rafizi berkata, purata pendapatan isirumah akan meningkat kepada RM4,000 untuk membantu golongan pekerja, seiring dengan kos sara hidup yang cepat meningkat, ekoran pelan rasionalisasi subsidi kerajaan sekarang.

Bagaimanapun, katanya, ia hanya boleh dicapai dengan penggubalan undang-undang gaji minimum untuk memastikan pendapatan minimum pekerja ialah antara RM1,500 dan RM2,000 memandangkan kini 72 peratus pendapatan pekerja adalah kurang daripada RM1,500.

Dengan itu, tegas Rafizi, ia akan menyelesaikan isu-isu berkaitan dengan produktiviti yang rendah selama ini, kerana penindasan gaji oleh majikan.

buku jingga workers congress 220511Beliau menyalahkan perdana menteri paling lama, Tun Mahathir Mohamad, kerana melaksanakan dasar-dasar yang menurutnya, memudaratkan golongan pekerja.

Dalam era Mahathir, katanya, dalam usaha menarik pelaburan, kerajaan berjanji untuk mengekal gaji pekerja dan pada paras yang rendah.

Tegas Rafizi, ia merupakan satu dasar yang biasanya dilaksanakan di kebanyakan negara tetapi hanya di peringkat permulaan, bukan selama-lamanya seperti di Malaysia.

Dalam Buku Jingga, katanya, Pakatan menjanjikan pelaksanaan sepenuhnya undang-undang gaji minimum dan bukan sekadar janji manis sahaja.
http://www.malaysiakini.com/news/164834