Wednesday, September 14, 2011

SELANGOR LAKSANAKAN GAJI MINIMA RM1500,00

SHAH ALAM 15 SEPTEMBER : Bermula Januari tahun hadapan, setiap kakitangan anak

syarikat kerajaan negeri Selangor bakal menikmati skim gaji minima RM1,500.

Menurut Setiausaha Politik Menteri Besar Selangor, Faekah Husin, pelaksanaan gaji minima ini adalah di antara pelan-pelan tindakan tiga tahun Pakatan Rakyat 2011-2013 yang akan dilancarkan oleh Tan Sri Khalid Ibrahim esok.

Pakatan Rakyat sebelum ini menerusi Buku Jingga berjanji memperkenalkan skim gaji minima untuk semua pekerja di Malaysia dalam janji 100 hari pentadbirannya di Putrajaya.

“Kini kita terjemahkan janji itu dengan melaksanakannya terlebih dahulu di negeri Selangor,” katanya.

Berbagai pelan tindakan telah dirangka yang merangkumi pelbagai aspek; pembangunan negeri dan kebajikan rakyat. Ia merupakan janji gagasan itu bagi menghadapi pilihan raya umum yang mungkin diadakan akhir tahun ini ataupun awal tahun hadapan.

Pelan tindakan ini juga bakal menyediakan peruntukan RM5 juta untuk pembangunan kampung baru di seluruh Selangor.

Tahun lalu, sebanyak RM4.6 juta diperuntukkan bagi membantu 465 kampung melaksanakan program kemasyarakatan di mana sebanyak RM10,000 diberikan untuk setiap kampung membabitkan kampung tradisional dan kampung baru Cina di seluruh Selangor.

Bagi meningkatkan kualiti kemudahan untuk rakyat, kerajaan negeri juga setuju untuk menyediakan dana sebanyak RM4 juta untuk membaiki jalan-jalan di kampung-kampung tradisi di negeri ini.

Sementara bagi hal ehwal keselamatan pula, RM3 juta akan diperuntukkan bagi pemasangan kamera litar tertutup (CCTV) di kawasan yang mencatatkan peratusan jenayah yang membimbangkan. Pemasangan CCTV akan dimulakan di Subang Jaya.

Manakala RM1 juta pula akan diperuntukkan kepada setiap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di negeri ini bagi kegunaan penyelenggaraan longkang, jalan raya dan jambatan di kawasan masing-masing.

Sementara itu, kerajaan negeri juga bakal melaksanakan pilihan raya pihak berkuasa tempatan atau pilihan raya kerajaan tempatan bermula tahun hadapan di Petaling Jaya.

http://www.selangorkini.com.my/my/berita/34509

Monday, September 12, 2011

48 Percent Highly-skilled Workers By 2020

PETALING JAYA, Sept 12 (Bernama) -- The government targets to achieve at least 48 per cent highly-skilled workers by 2020, in line with the country's aspiration of achieving high-income nation status.

Human Resource Minister Datuk S. Subramaniam said Malaysia's workforce was still relatively low-skilled with 80 per cent of them educated up to only the Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) level or equivalent in 2007.

"And today, only 25 percent of Malaysian jobs are considered skilled. This is much below that of Singapore at 49 per cent, Taiwan at 33 per cent and South Korea at 36 per cent," he said in launching the Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB) 2011 Conference and Exhibition at the Sunway Convention Centre, here, today.

The text of his speech was read out by his deputy, Datuk Maznah Mazlan.

Considering the current situation, Dr Subramaniam said PSMB was now re-evaluating its Apprenticeship Scheme with the target of making the apprentices taking up the programme, completing with the Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Level Three from next year onwards.

Talking to reporters, Maznah explained that SKM, which had five levels, was among the guidelines used by the ministry to measure a skilled worker.

She mentioned that Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak had announced that the SKM Level Four would be mainstreamed as par the qualification at the local universities.

"Strengthening of the programme is an on-going process so that the standards can meet the conditions set. Now, if the training providers cannot offer the course, we have twinning programmes with the local universities to offer the SKM so that the apprentices can qualify up to Level Four and Five," she said.

Maznah also called on companies registered under PSMB which had not been active in using the Human Resource Development Fund to hold training courses for their staff, to do so immediately.

"We have 12,719 companies registered with PSMB. Each year, they contribute one per cent of their total staff salary payment to PSMB, which is compulsory under the PSMB Act, for the purpose of staff training.

"However, 12 per cent of the companies have not been using the fund," she said.

She urged them to do so, saying that in this challenging world, human resource training should be on-going for the country to stay competitive and progressive.

-- BERNAMA

http://www.bernama.com/bernama/v5/newsgeneral.php?id=612947

Tindakan tegas majikan buang pekerjaPETALING JAYA 11 Sept. – Kesatuan Pekerja-Pekerja Pengangkutan (TWU) meminta

kerajaan mengambil tindakan paling tegas terhadap majikan yang memberhentikan pekerja sesuka hati.

Setiausaha Agungnya, Datuk Zainal Rampak berkata, berdasarkan beberapa kes sebelum ini, TWU mendapati majikan semakin tidak menghormati hak pekerja hingga berlaku kes pemberhentian pekerja tanpa mengikut peraturan.

Terbaru beliau berkata, 14 eksekutif di Airod Sdn. Bhd. diberhentikan kerja kerana mengadakan piket selepas waktu kerja ekoran pihak majikan gagal menuruti terma-terma perjanjian antara syarikat dan pihak kesatuan pekerja.

“Kesemua mereka ialah pemimpin serta anggota Kesatuan Eksekutif Airod termasuk Presidennya, Shatiri Mansor. Saya secara peribadi terlalu kesal dengan apa yang berlaku kerana jelas ia tidak mengikut undang-undang.

“Berpiket adalah hak kesatuan dan ia boleh dilakukan selepas waktu kerja. Oleh itu, saya tidak nampak kesalahan 14 eksekutif ini hingga dibuang kerja selepas mereka bangkit menuntut hak sendiri,” katanya pada sidang akhbar di bangunan TWU di sini hari ini.

Sebelum ini, Airod bersetuju memberi kenaikan gaji tahunan selama dua tahun berturut-turut kepada ahli kesatuan gred E1 dan E2 melalui satu surat yang ditandatangani pada 28 Februari 2011.

Bagaimanapun, perkara itu tidak dipenuhi apabila terdapat eksekutif yang berada pada gred tersebut masih tidak menerima kenaikan gaji tersebut.

Zainal berkata, majikan seperti itu tidak harus dibiarkan kerana ia boleh menjejaskan keharmonian perhubungan perusahaan di negara ini.

Beliau mahu Airod mengambil semula 14 eksekutif yang dibuang kerja itu tanpa mengurangkan ganjaran dan skim perkhidmatan sedia ada.

“Saya tidak tahu jenis majikan yang sanggup membuang pekerja menjelang Aidilfitri. Sebagai orang Islam kita wajib menjaga kebajikan anak-anak buah kita,” katanya lagi.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0912&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_19.htm

PENJELASAN PRESIDEN KONGRES KESATUAN-KESATUAN SEKERJA DALAM SYARIKAT GLC

Kepada :

Presiden/Setiausaha Agung Kesatuan Gabungan
- Kongres Kesatuan-Kesatuan Sekerja Dalam Syrikat GLC
- Majlis Perhubungan Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (UNI-MLC)

Assalaa mua'laikum wa-Rahmatul-laahi wa-Barakaatuh dan Salam Sejahtera

Saudara/Saudari,

Izinkan saya untuk memberitahu mengenai tertangguhnya Konvensyen Khas GLC 2011 dan sehingga tarikh ini kita masih lagi menunggu pengesahan tarikh dari Pejabat Perdana Menteri, Malaysia.

Seperti yang saudara/saudari sedia maklum pada 06hb. Januari 2010 seramai 15 orang pemimpin Kongres ini telah berjumpa dengan Y.A.B. Perdana Menteri di pejabatnya serta mengadakan perbincangan selama satu jam dan satu Memorandum telah disampaikan kepada Y.A.B. Perdana Menteri dan pada masa yang sama surat juga jemputan telah disampaikan kepada Y.A.B. Perdana Menteri untuk menghadiri Konvensyen, ketika itu Y.A.B. Perdana Menteri secara spontan menjawab, "Saya akan Hadir" Insya-Allah.

Pada awal bulan Julai 2010 pejabat Perdana Menteri memberitahu bahawa cadangan tarikh Konvensyen ialah pada 30hb. Ogos 2010 seterusnya Majlis Kongres Kesatuan-Kesatuan Sekerja Dalam Syarikat GLC telahpun mengadakan mesyuarat untuk membincangkan tarikh dan implikasinya, keputusan adalah seperti berikut:-

1. 30hb. Ogos 2010 masih dalam bulan Ramadan.
2. 30hb. Ogos 2010 sehari sebelum Hari Merdeka.
3. Ramai pekerja Islam telah mula mengambil cuti Raya untuk pulang ke kampung.

Berdasarkan sebab-sebab diatas Majlis Kongres Kesatuan-Kesatuan Sekerja Dalam Syarikat GLC berpendapat bahawa tarikh tersebut tidak sesuai dan seterusnya memberitahu Pejabat Perdana Menteri bahawa kami memohon untuk menukar ke tarikh baru.

Selepas Hari Raya Tahun 2010 pihak Sekretariat terus menulis surat kepada pejabat Perdana Menteri bagi mendapatkan suatu tarikh baru bagi Konvensyen ini.

Pada awal bulan April 2011 saya telah memberitahu Majlis Eksekutif Kongres Kesatuan-Kesatuan Sekerja Dalam Syarikat GLC bahawa Pegawai dari pejabat Perdana Menteri telah menghubungi saya dan mengesahkan bahawa Y.A.B. Perdana Menteri bersetuju menghadiri Konvensyen kita dan menjadi harapan Majlis ketika itu Konvensyen ini dapat diadakan selewat-lewatnya dalam bulan Jun 2011 malangnya ia tertangguh tanpa berita.

Isu-isu dalam Syarikat GLC dahulunya dikenali Syarikat-Syarikat yang diswastakan mendapat MANDAT daripada 300 perwakilan dari 50 buah Kesatuan Sekerja di persidangan ulung yang diadakan pada 16hb. Jun 2009 di Hotel Istana, Kuala Lumpur. Hari ini kita bercakap dengan MANDAT yang diluluskan oleh persidangan. Perwakilan dan Kesatuan Gabungan juga bersetuju bahawa Konvensyen GLC yang seterusnya dikendalikan oleh dua badan iaitu Kongres Kesatuan Sekerja Dalam Syarikat GLC dan Majlis Perhubungan Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (UNI-MLC).

Dalam masa yang sama, MTUC secara tiba-tiba bercakap mengenai isu-isu GLC, apa yang Kongres ini bangkitkan kepada Y.A.B. Perdana Menteri mereka juga membincang perkara yang sama. Nampaknya MTUC sudah mengambil alih tugas-tugas Kongres ini dan mereka juga mendakwa telah membincang dengan Timbalan Perdana Menteri, Malaysia malah perkara ini dibincang melalui Sekretariat Pekerja Muda UMNO. Berita ini tersiar di akhbar tempatan pada 16.04.2011. Walhal mereka mempunyai ratusan isu masih belum diselesaikan sepatutnya mereka menumpukan perhatian sepenuhnya terhadap isu-isu tersebut. Apa yang kita lihat sekarang macam ada sabotaj dalam perkara ini.

Dalam pada itu Kongres ini ucapkan Terima Kasih kepada Presiden CUEPACS Y.Bhg. Datuk Omar B. Osman dan mantan Presiden MTUC Tuan Syed Shahir Syed Mahmud kerana mereka ketika Penubuhan Kongres ini bersetuju bahawa isu-isu yang berkaitan Penswastaan dan GLC diwakili oleh Kongres ini.

Tujuan utama penubuhan Kongres ini adalah untuk menyatupadukan semua Kesatuan/Persatuan dari agensi-agensi Kerajaan yang telah diswastakan yang mempunyai Keahlian lebih daripada 500 ribu orang. Kongres ini mempunyai harapan untuk bekerjasama dengan Kerajaan dengan mengadakan Sosial Dialog serta membawa isu-isu yang melibatkan hal ehwal pekerja terus kepada Kerajaan. Kongres ini yakin berbincang dengan Kerajaan adalah saluran yang tepat kerana kita yakin bahawa hanya Kerajaan saja yang boleh membuat apa-apa keputusan.

Kini, rata-rata pemimpin dari Kongres ini melahirkan rasa sedih dan kecewa kerana sehingga hari ini Pejabat Perdana Menteri tidak memberi tarikh Konvensyen GLC yang dicadangkan perasmiannya oleh Y.A.B. Perdana Menteri, Malaysia. Selaku Presiden Kongres Kesatuan-Kesatuan Sekerja Dalam Syarikat GLC saya perlu memberi penjelasan ini kerana isu-isu ini sering di tanya-tanya oleh Kesatuan Gabungan ini sehingga sekarang.

Oleh kerana tarikh ini masih belum ada keputusan, oleh yang demikian pihak Sekretariat Kongres Kesatuan-Kesatuan Sekerja Dalam Syarikat GLC mengambil keputusan untuk memulangkan wang kepada Kesatuan-Kesatuan yang telah membayar wang penyertaan.


Terima Kasih dan Salam HormatMOHAMED SHAFIE BP MAMMAL
Presiden
Kongres Kesatuan-Kesatuan Sekerja
Dalam Syarikat GLC
&
Presiden
Majlis Perhubungan Rangkaian
Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (UNI-MLC)

Bangunan PSM, UNI Global Union-Malaysia
No. 17B, 1st Floor,
Jalan Bangsar, 59200 Kuala Lumpur
Tel : +603- 2284 1232 / +603- 2284 2232
Fax : +603- 2282 0555
H/P : +6013- 393 0110
Email : unimlc@streamyx.com / bpshafie@tm.net.my / shafie@asetuc.org
Web : www.uni-mlc.blogspot.com