Monday, October 17, 2011

Saran semak sistem pencen minimum GLC


Oleh S Anand Kumar
anand@bharian.com.my
2011/10/16
Kesatuan sekerja mahu bantuan kewangan 200,000 pesara dinaikkan

KUALA LUMPUR: Kesatuan Sekerja Dalam Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) mahu dasar pencen minimum dilaksanakan bagi lebih 200,000 pesara GLC dan agensi kerajaan yang menerima pencen bulanan kurang daripada RM300 bagi membantu meringankan kos sara hidup mereka.

Presidennya, Mohamed Shafie BP Mamal, berkata lebih menyedihkan lagi apabila kira-kira 100,000 pesara menerima pencen bulanan kira-kira RM120, sehingga mereka

terpaksa mencari pekerjaan lain untuk menyara keluarga masing-masing. Walaupun sudah bersara, sebahagian besar daripada golongan pesara ini terpaksa mencari pekerjaan lain untuk menambah pendapatan kerana kadar pencen yang diterima itu amat rendah.

“Kos sara hidup semakin meningkat dari semasa ke semasa... sudah tiba masanya untuk kerajaan turut membantu golongan pesara ini yang turut menyumbang kepada pembangunan negara.

“Kami menghargai bantuan kewangan yang diberikan kerajaan selama ini, bagaimanapun berharap kerajaan akan mengkaji semula sistem pencen itu,” katanya kepada Berita Minggu, semalam.

Jumaat lalu, ketika membentangkan Belanjawan 2012, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bagi meringankan beban kewangan pesara kerajaan, lebih 600,000 pesara menikmati pelarasan pencen membabitkan peruntukan RM600 juta melalui Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).
Perdana Menteri turut berkata, mulai 2013, kerajaan akan melaksanakan kenaikan tahunan pencen pesara sebanyak dua peratus setahun tanpa perlu menunggu semakan sistem saraan atau pelarasan gaji.

Sebelum ini, kesatuan sekerja itu mendedahkan kebanyakan pesara GLC sebelum diswastakan sudah menjangkau usia lebih 60 tahun, tetapi terpaksa bekerja sebagai pengawal keselamatan untuk tempoh masa yang panjang dengan gaji bulanan rendah iaitu sekitar RM600 hingga RM700 sebulan.

Sementara itu, ditanya mengenai kenaikan tahunan pencen pesara, Mohamed Shafie berkata, pihaknya amat berharap perkara berkenaan dapat dilaksanakan tahun depan tanpa perlu menunggu hingga 2013.

“Kami masih tidak tahu mengenai mekanisme pelaksanaan kenaikan tahunan pencen dua peratus itu... sama ada ia (kenaikan) akan mengambil kira daripada gaji terakhir pesara atau kadar pencen yang diterimanya ketika ini,” katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/SaransemaksistempencenminimumGLC/Article

Setitis kesah disebalik isu Pindaan Akta Kerja-Bangkitlah Kaum Pekerja!

Kesah sebenar disebalik bantahan akta ini mungkin ramai yang tidak mengetahuinya.Pada tahun 2010, isu ini telah dibincangkan antara MTUC dan pihak Kementerian Sumber Manusia.

Sebelum tamat perbincangan, pihak kementerian telah membawa pindaan akta ini ke parlimen sebanyak 2 kali. Pada bulan July 2010, Tn Syed Shahir Syed Mohamud (MTUC Presiden ketika itu) dan beberapa aktivist union yang berpusat di MTUC telah berusaha menyekat pindaan Bill D.R.25/2010-amendments to the Employment Act 2010 dengan mengadakan 2 perjumpaan dengan pihak Menteri dan kementerian Sumber Manusia disaat akhir ianya hendak dibentangkan di parlimen. Kami telah menerjah pejabat Kementerian Sumber Manusia di Putrajaya tetapi masih gagal mendapat keizinan untuk ditangguhkan sesi bacaan pindaan akta tersebut. Akhirnya kami semua bersama beberapa ahli parlimen opposisi yang prihatin terhadap isu pekerjaan termasuk YB Charles Santiago, MP KulaSegaran, YB Abdullah Sani, YB Sivarasa telah menyerbu masuk bilik Menteri Sumber Manusia di bangunan parlimen setelah mendapat lampu hijau untuk memastikan menteri menangguhkan bacaan tersebut.

Dalam bilik Menteri pada masa tersebut terdapat ramai pemimpin Kesatuan veteran dan pemimpin opposisi yang diketuai Tn Syed Shahir, Bro Bruno Pereira, Bro Siva, Bro Bala Somoo, Bro Maniam,, Bro Praba, Bro Gopal, Bro Awang, YB Abdullah Sani, YB Sivarasa dan YB Charles Santiago dan saya sendiri.

Semua pemimpin kesatuan yang hadir bukanlah pegawai utama MTUC tetapi hanya merupakan Ahli Majlis Am MTUC kecuali Tn Syed Shahir yang merupakan Presiden pada masa tersebut. Kegagalan pemimpin utama MTUC yang lain hadir pada masa tersebut adalah berpunca dari perbezaan pendapat berhubung cadangan pindaan Akta Kerja tersebut. Terdapat sekelompok pemimpin MTUC yang pada masa tersebut merestui pindaan yang ingin dilakukan tetapi perkara ini terus diperjuangkan oleh Presiden MTUC -Tn Syed Shahir dengan bantuan rakan-rakan ahli Majlis Am yang telah dapat menghidu kesan negatif pindaan tersebut jika diluluskan kepada kaum pekerja. Tidak dapat dinafikan dalam masa yang sama pihak PSM dan NGO turut mengenakan tekanan kepada pemerintah terhadap cadangan pindaan akta tersebut melalui cadangan piket yang dirangka.

Setelah beberapa hujah konkrit dilontarkan kepada Menteri Sumber Manusia, akhirnya bacaan tersebut telah ditangguhkan. Kehadiran kami di parlimen pada masa itu turut bertujuan melobi ahli-ahli parlimen kerajaan dan opposisi. Tan Sri Nazri Aziz telah membantu kumpulan ini berjumpa dengan Menteri Sumber Manusia tetapi kebanyakan ahli parlimen BN mengambil sikap sambil lewa serta tidak berminat dengan isu pekerja. Hanya ahli parlimen opposisi membuka ruang untuk mengadakan perbincangan demi perbincangan.

Kesan pemilihan MTUC pada December 2010 menyaksikan Tn Syed Shahir tewas dalam pemilihan MTUC dan diambilalih oleh Bro Khalid Atan. Tewasnya Tn Syed Shahir adalah berpunca dari beberapa faktor dalaman dan luaran termasuk mainan parti politik tertentu yang mahukan kedudukan Tn Syed Shahir digugat bagi mengekang kebangkitan suara pekerja. Setelah cubaan membentangkan akta tersebut ditangguhkan, pihak kementerian dengan desakan MTUC telah mengadakan 18 sesi perundingan mengenai hal ini. Ketika rundingan dilakukan antara bulan Jan hingga Jun terdapat beberapa permintaan MTUC yang berkaitan 'protection to workers' telah gagal dimuktamatkan. Akhirnya pihak kementerian telah mengambil pendekatan ‘unilateral’ dengan cubaan membentangkan pindaan tersebut ke parlimen pada akhir bulan July 2011.

Ketika itu MTUC masih lagi membisu serta tidak begitu mengutamakan isu piindaan tersebut. MTUC Selangor dengan bantuan beberapa ahli parlimen yang dibantu oleh rangkaian Tn Syed Shahir terus mendesak supaya isu ini dijadikan keutamaan kepada MTUC. NGO seperti Sahabat Wanita, JERIT dan Suaram telah mengadakan beberapa perjumpaan dan perbincangan dengan kumpulan Tn Syed Shahir untuk merangka butiran bantahan secara sistematik. Malahan NGO seperti JERIT telah terlebih dahulu mengambil pendekatan proaktif dengan mengadakan piket di depan bangunan parlimen pada Julai 2011 untuk menyatakan bantahan terhadap Akta Majlis Konsultasi Gaji Negara dan cadangan pindaan Akta Kerja. Pihak JERIT juga telah mengedarkan flyers dan melakukan beberapa kempen berhubung kesan-kesan pindaan Akta Kerja dan tuntutan terhadap Gaji Minima. Pihak MTUC pada masa tersebut turut dijemput menghadiri pelbagai forum mengenai Gaji Minima dan pindaan Akta Kerja yang dianjurkan oleh YB Charles Santiago dan disertai oleh para akademik, NGO dan aktivist Kesatuan Sekerja tetapi pemegang-pemegang jawatan utama telah gagal hadir. Kegagalan kehadiran pemimpin-pemimpin utama MTUC dalam program-program anjuran NGO dan parti politik dikatakan berpunca kerana kepimpinan MTUC tidak mahu terlibat dengan apa yang dikatakan sebagai unsur-unsur politik pembangkang dalam mengani isu pekerjaan.

Akhirnya isu ini berjaya diangkat menjadi isu nasional bia Majlis Am MTUC meluluskan beberapa tindakan termasuklah berpiket di depan parlimen.

Menteri Sumber Manusia berjaya membentangkan pindaan Akta Kerja pada 6 Oktober 2011 dan diluluskan dengan sokongan majoriti ahli-ahli parlimen partti pemerintah selepas ianya dibahaskan lebih dari lima jam. Amat malang sekali bila ada ahli parlimen parti pemerintah yang mempersoalkan keujudan Kesatuan Sekerja di negara ini dalam sesi perbahasan tersebut. Sikap acuh tidak acuh ahli parlimen pemerintah terhadap isu pekerjaan juga terserlah bila ada ahli parlimen pemerintah mendesak supaya perbahasan disegerakan tanpa mempedulikan implikasi kesan pindaan akta tersebut kepada kaum pekerja. Kegagalam MTUC mengambil tindakan awal didapati berpunca dari kurangnya kefahaman pemimpin utama terhadap isu tersebut. Selain itu pihak Kementerian mendakwa terdapat beberapa pemimpin utama MTUC pernah memberi persetujuan terhadap isu Contactor For Labour. Dakwaan ini gagal dibuktikan melalui minit mesyuarat oleh pihak kementerian sehingga ke hari ini.

Berdasarkan beberapa perbincangan mengenai pindaan Akta Kerja, Akta Perhubungan Perusahaan dan Akta Kesatuan Sekerja, didapati perjalanan mesyuarat dan perbincangan dengan pihak kementerian Sumber Manusia tidak menepati kehendak mesyuarat. Pihak kementerian didapati akan segera membuat konklusi dalam sesuatu perbincangan meskipun belum ada apa-apa kata sepakat dicapai dan sering membuat rumusan terhadap sesuatu perkara yang masih dibincangkan mengikut tafsiran dan kehendak mereka.

Kini Majlis Am telah memutuskan Piket Kebangsaan MTUC akan diadakan pada 3/11/11 dan ianya menjadi bualan pelbagai pihak serta berjaya menarik perhatian ramai. Pihak disebelah kerajaan membuat pelbagai tuduhan terhadap MTUC termasuk melalui kenyataan-kenyataan menterinya. MTUC dilihat dan dituduh seolah-olah dipergunakan pihak opposisi. Hakikat sebenarnya tindakan MTUC menangani isu pindaan Akta Kerja ini hanyalah berasaskan kepada perjuangan memartabatkan kaum pekerja. Pihak kerajaan tidak membantu dan tidak mahu melihat isu ini sebagai sesuatu yang perlu diperjuangkan kerana yakin tindakan Menteri Sumber Manusia mempunyai justifikasi yang betul.

Menteri Sumber Manusia dalam kenyataannya sering memberikan alasan isu Contractor For Labour adalah penyelesaian kepada permasalahan pekerja ladang sebagaimana yang pernah dibangkitkan oleh kesatuan NUPW. Persoalannya adalah mengapa untuk menyelesaikan isu pekerja ladang maka Menteri mahu membuat sesuatu pindaan yang akan mampu menjejaskan keseluruhan system pekerjaan?

Ternyata Menteri mempunyai agenda yang lebih besar dari melindungi pekerja sektor perladangan. Dengan memasukkan isu Contractor For Labour ini, pihak menteri akan melindungi kepentingan seluruh majikan dan memaximumkan gunatenaga pekerja secara amalan ‘cheap labour market’. Kesatuan Sekerja akan dapat dikekang kebangkitannya. Majikan juga diberi hak untuk mengambil pekerja kontrak secara besar-besaran. Majikan melali MEF memberikan sokongan terhadap pindaan ini kerana mereka tidak lagi perlu mengadakan Perjanjian Kolektif (CA) dimasa depan.

Mereka tidak perlu lagi menanggung staff cost yang tinggi kerana mereka tidak lagi bertanggungjawab terhadap pekerja secara lansung. Contractor For Labour juga akan memusnahkan hubungan antara majikan dan pekerja kerana pekerja tidak lagi bekerja dengan majikan ditempat mereka bekerja tetapi sebaliknya mereka bekerja dengan syarikat atau kontraktor yang membekalkan tenaga kerja. Apa yang perlu dilakukan oleh majikan adalah hanya melantik kontraktor pembekal tenaga kerja yang kemudiannya akan melakukan sesuatu kerja dipremis kilang atau tempat kerja melalui khidmat pekerja-pekerja yang diambil secara kontrak pekerjaan.

Contractor For Labour akan mengembalikan zaman ‘hamba pekerjaan’ dimasa depan dimana pekerja akan dikerah tenaganya dengan kos yang amat murah! Hal sebegini terbukti telah berlaku di negara-negara Filipina, Indonesia dan Thailand yang melaksanakan sistem ini. Kebajikan pekerja tidak akan menjadi keutamaan. Hak untuk menubuhkan Kesatuan akan terhapus. Hakikat yang perlu difahami oleh kerajaan dan semua pekerja ialah sejarah membuktikan pekerja tidak akan menikmati faedah-faedah pekerjaan yang baik jika Kesatuan tidak ujud dalam sesuatu sektor pekerjaan. Malahan tripartism system iaitu hubungan antara majikan, kerajaan dan pekerja adalah sesuatu agenda yang telah diiktiraf oleh dunia melalui ILO di bawah Bangsa-Bangsa Bersatu (United Nation). Majikan tidak boleh berterusan memanipulasi pekerja semata-mata untuk tujuan profit dan keuntungan berlipat kali ganda. Pekerja adalah insan yang memerlukan kehidupan yang setara dengan keringat yang disumbangkannya untuk pembangunan Negara. Deklarasi Hak Asasi Manusia yang dikeluarkan oleh United Nation menggariskan hak-hak asasi seseorang manusia untuk menikmati kehidupan yang menepati cirri-ciri keperluan asas manusiawi.

Isu pekerjaan kini perlu diakui bukan lagi menjadi hak mutlak MTUC dan peranan NGO serta parti-parti politik semakin kuat turut memperjuangkannya.

Kejayaan penentangan terhadap isu-isu yang menindas kaum pekerja mungkin menjadi milik kaum pekerja jika semua tenaga pekerja, MTUC, NGO dan parti politik digerakkan secara bersepadu untuk menanganinya. Pekerja perlu bangkit untuk mempertahankan HAK mereka dari terus dinafikan dalam sebuah negara yang mengakui dan mengiktiraf demokrasi sebagai salah satu nilai dan tiang prinsip negara. Kealpaan pekerja dalam mempertahankan dan memperjuangkan hak mereka akan membuka ruang yang amat luas kepada pihak kapitalis untuk terus menindas mereka. Generasi hari ini dan masa depan akan ditimpa bencana pekerjaan jika generasi yang ada pada hari ini gagal melakukan sesuatu bagi melindungi hak mereka. Selepas pindaan Akta Kerja diluluskan, Kementerian Sumber Manusia berazam untuk meneruskan hasrat mereka bagi meminda Akta Perhubungan Perusahaan dan Akta Kesatuan Sekerja selepas ini. Kebangkitan kaum pekerja dalam Piket Kebangsaan MTUC yang dirancang pada 3 November 2011 ini akan menjadi titik tolak kepada kuasa pekerja dalam menentukan sistem pekerjaan di negara ini.

‘Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan kaum itu mengubah nasibnya sendiri’ dan hal ini perlu direnungkan oleh semua kaum pekerja bagi memahami konteks perjuangan pekerja.

*nota ini adalah catitan peribadi penulis yang juga merupakan Naib Presiden MTUC

AKTA KERJA : Kerajaan Jangan ‘Syok Sendiri’

Posted on Sunday, October 16 @ 22:34:53 PDT
Dilulus untuk paparan oleh aya


Oleh Ust Firdaus Jaafar

Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar (LPAS) Dewan Pemuda PAS Malaysia meminta kerajaan mendengar keluhan serta pandangan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) yang membantah pindaan Akta Kerja 1955.

Bagi LPAS, MTUC mempunyai asas yang kukuh membantah Rang Undang-undang Kerja (Pindaan) 2011 yang telah dibentang dan diluluskan di Parlimen baru-baru ini.


LPAS berpendapat kerajaan sepatutnya berbincang dahulu dengan pelbagai peringkat terutama golongan pekerja serta kesatuan sekerja bagi mendapatkan pandangan sebelum membentangkan Rang Undang-Undang Akta Kerja.


Ini kerana ia melibatkan hak dan kepentingan golongan ini. Jika benar kerajaan prihatin terhadap rakyat, golongan pekerja mestilah antara keutamaan yang perlu diberikan perhatian.

MTUC dalam satu kenyataannya menegaskan pihak mereka menentang Rang Undang-Undang Akta Kerja 1955 kerana ia menghapuskan sistem perlindungan, yang secara langsung akan menjadikan sistem ‘hamba’. Mereka menentang sistem kontraktor tenaga buruh pihak ketiga kerana kesannya akan menjadikan soal kebajikan pekerja tidak dipedulikan. Kesan jangka panjang pula adalah menjadikan jurang pendapatan semakin meningkat dan tekanan ke atas hak-hak pekerja yang boleh menyebabkan kesan buruk ke atas sistem ekonomi, sosial dan politik di negara ini.

Dalam hal ini, LPAS mempersoalkan bagaimanakah khidmat nasihat yang diterima oleh kerajaan sehingga pindaan Rang Undang-Undang ini menimbulkan kemarahan banyak pihak, khususnya golongan kesatuan sekerja? Mungkinkah kerajaan mendapat nasihat yang salah, atau maklumat yang tidak tepat sehingga sanggup menegepikan golongan pekerja.

LPAS mengingatkan kerajaan betapa banyak keputusan kerajaan yang dibuat dalam keadaan terburu-buru dan tidak tepat. Orang Melayu baru kehilangan Kampung Baru ekoran Rang Undnag-Undang Perbadanan Kampung Baru 2011 yang dibentang dan diluluskan baru-baru ini dalam keadaan yang sangat tergesa-gesa. Kerajaan pula sengaja mahu mencari permusuhan berpanjangan dengan MTUC dan kesatuan sekerja yang lain kerana sanggup membentangkan akta ini dan diluluskan pula beberapa jam kemudiannya. Walaupun kerajaan memberi ‘gula-gula’ yang banyak dalam bajet 2012 baru-baru ini, rakyat masih tetap tidak berpuashati kerana banyak perkara kerajaan telah membelakangkan rakyat. Jangan sampai rakyat hilang kepercayaan kepada kerajaan, lalu memprotes pemimpin UMNO-BN dalam PRU ke 13 nanti.

LPAS juga meminta kerajaan melayan tuntutan MTUC dengan baik dalam piket yang akan mereka anjurkan nanti. Negara demokrasi seperti Malaysia membenarkan hak berhimpun dan menyatakan suara hati mereka, justeru LPAS meminta jaminan kerajaan agar jangan mengambil tindakan terhadap mereka selama mana piket berlangsung dengan aman.

Disediakan oleh,

YB MOHD FIRDAUS JAAFAR
Pengerusi Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar
Dewan Pemuda PAS Malaysia

http://www.tranungkite.net/v11/modules.php?name=News&file=article&sid=9601